Składniki:
- 80dkg mieszanki owoców morza
- paczka makaronu szpinakowo-pomidorowego
- jedna lub dwie małe cukinie
- 6-8 szt.pieczarek
- cztery ząbki czosnku
- 100ml czerwonego wina
- marchewka
- cebula
- sól i pieprz
- kostka rosołowa, maga(tylko oryginalna)
- pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie trzy suszone pomidory
Sposób przyrządzenia:
Owoce morza płuczemy pod ciepłą wodą i w garnku lub głębokiej patelni dusimy razem z winem ,oliwą i kostką rosołową ok 20min.(ośmiorniczki muszą być miękkie)w trakcie dajemy posiekany czosnek. Pod koniec duszenia otwieramy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu, sos powinien być bardziej oliwny niż wodnisty. W między czasie gotujemy makaron by był lekko twardawy(dojdzie później po zmieszaniu z sosem)kroimy pieczarki w ćwiartki i na dużym ogniu podsmażamy na złoty kolor dodając pod koniec cebulę, solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli w sosie nasze specjały są prawie miękkie wrzucamy marchew pokrojoną w talarki i wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą. Na końcu dodajemy cukinię pokrojoną w grube pół talarki(1cm)tak by się nie rozgotowała. Gotowy sos mieszamy z makaronem ,dajemy pietruchę pokrojoną, doprawiamy solą pieprzem i magii podgrzewamy aby się wszystko przeżarło lub jak kto woli przejadło.
Smacznego