Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Kornelii

Znakomite dania na wszelaki okazje. Tym razem przepis na pieczone żeberka. Aby je wykonać oprócz mięsa potrzebujesz: czosnku, sosu sojowego, miodu i ketchupu. 
 

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki sosu Worceseter
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Podzielić je na mniejsze porcję.
    Następnie do miski przelać sos sojowy, sos worcester, olej oraz miód.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Dodać ketchup i imbir.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Wstawić je do lodówki na kilka godzin, aby mięso dobrze przegryzło się z przyprawami.
    Następnie wyjąć je z lodówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
    Piec około 2,5 godziny.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *