Przepis na tradycyjne kluski śląskie. Aby je wykonać będziesz potrzebować: ziemniaków, mąki ziemniaczanej, jajka i soli.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Sposób wykonania:
-
Ziemniaki dokładnie umyć ponieważ będziemy gotować je w mundurkach w osolonym wrzątku.Gotowe odcedzić i przecisnąć przez praskę.Odstawić do ostygnięcia.Wówczas wbić do ziemniaków jajko oraz dodać mąkę ziemniaczaną.Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.Z gotowego formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.W każdej klusce delikatnie zrobić wgłębienie palcem.Tak przygotowane kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Liczba porcji: 6