Przepis na aromatyczne pesto przygotowane z rukoli z dodatkiem orzechów włoskich i pestek dyni. Pozostałe składniki przepisu: oliwa z oliwek, czosnek i parmezan.
Składniki:
- 100 g rukoli
- 25 g pestek dyni
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 20 dag sera parmezan
- 70 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pestki dyni wrzucić na suchą patelnie i uprażyć.Rukolę opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć z nadmiaru wody.Następnie porwać ją na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera.Dodać obrany ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz uprażone pestki dyni.Wrzucić obrane orzechy włoskie.Polać całość oliwą z oliwek i miksować.Gdy składniki zaczną się łączyć dorzucić jeszcze starty parmezan.Na koniec dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.Mieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego pesto.
Liczba porcji: 5