Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z ziemniaka Marii

A teraz przepis dla miłośników zup kremów. Dziś ziemniak w roli głównej. O wykonania tego przepisu potrzebujesz: ziemniaków, marchewki, pietruszki i bulionu. 
 

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu 
  • 8 ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szkl słonecznika łuskanego
  • 1/4 szkl mleka
  • 1 łyżka masła 
  • ½ łyżeczki kolendry mielonej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić je w kostkę.
    Marchew i pietruszkę również obrać i pokroić.
    Następnie obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem.
    Lekko zeszklić po czym wrzucić warzywa.
    Trzymać chwilę na ogniu po czym zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia.
    Wlać mleko i wrzucić słonecznik.
    Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić do smaku kolendrą, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *