Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior z sosem serowym

I kolejny przepis na pyszną zapiekankę warzywną. Dziś z kalafiorem w roli głównej. Przepis zawiera: kalafior, ser, mleko i masło. 
 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 200 g sera cheddar
  • 600 ml pełnego mleka
  • 50 g masła
  • 5 łyżek mąki
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora dokładnie umyć.
    Podzielić na różyczki, które lekko obgotować w osolonym wrzątku.
    Wówczas je odcedzić i przełożyć do formy. 
    Następnie do rondelka wlać mleko.
    Podgrzać go na małym ogniu.
    Wówczas dodać masło i trzymać na ogniu, aż masło się roztopi.
    Następnie wrzucić starty na tarce ser.
    Przemieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Gotowym sosem zalać kalafiora.
    Posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki.
    Tak przygotowanego kalafiora wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni zapiekać około 20 minut.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *