Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Soczyste żeberka z grilla Pauliny

Sezon na grilla rozpoczęty to nie może zabraknąć przepisu na soczyste żeberka. Lista zakupów: żeberka, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny oraz czosnek. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 gałązki tymianku 
  • sól 
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miski wlać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej ocet balsamiczny.
    Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany rozmaryn i tymianek.
    Całość przemieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Wstawić je na kilka godzin do lodówki.
    Zamarynowane kłaść na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *