Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznego Wielkanocnego żurku. Do jego wykonania potrzebujesz: białej kiełbasy, boczku, chrzanu oraz jajek.
Składniki:
- 300 g białej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 szkl żuru
- 80 g wędzonego boczku
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 150 ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Cebulę przekroić na pół i opalić na ogniem.Wówczas przełożyć ja do garnka.Dodać wędzony boczek oraz kiełbasę.Zalać całość 2 litrami wody.Gotować około 15 minut po czym wyjąc kiełbasę i pokroić ja na plasterki.Boczek gotować jeszcze w wywarze około 20 minut.Po tym czasie całość przecedzić a do wywaru wlać żurek.Zagotować wrzucić kiełbasę oraz dodać chrzan.Gotować chwilę po czym doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.Na koniec zaprawić zupę śmietaną.Przed podaniem wrzucić jeszcze cząstki ugotowanych jajek na twardo.
Liczba porcji: 5