Poznaj sekret przepysznych przepisów na ryby. Dziś przepis na grillowane filety z dorsza Łucji. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: filetów z dorsza, cytryny, czosnku i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Filety z dorsza delikatnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Do miseczki wlać sok wyciśnięty z cytryny.Dodać do niego oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.Wówczas wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodać posiekany koperek oraz ostrą paprykę.Całość dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą ora pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć filety.Odstawić je na co najmniej 1 godzinę.Po tym czasie kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować po kilka minut z każdej ze stron.
Liczba porcji: 4