Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keks z bakaliami na święta Aliny

Święta bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez pysznych świątecznych ciast. Tym razem podajemy przepis na keks z bakaliami Aliny. Przepis zawiera: bakalie, mąkę, masło i cukier. 
 

Składniki:

  • 300 g bakalii 
  • 2 szkl mąki 
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu rumowego
 

Sposób wykonania:

  1. Do miękkiego masła dodać szczyptę soli i razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo cukier oraz cukier waniliowy.
    Gdy składniki się połączą wbijać po jednym jajku.
    Nadal ucierać na gładką masę.
    Następnie dodać jeszcze kilka kropel aromatu rumowego i stale mieszając wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Gdy składniki się połączą na sam koniec wrzucić bakalie.
    Całość przemieszać.
    Powstałe ciasto przełożyć do formy.
    Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *