Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pieczony karczek pomysłu Celiny. Do wykonania tego przepisu oprócz mięsa potrzebujesz: czosnku, majeranku, kminku i ziół prowansalskich.
Składniki:
- 1 kg karczku wieprzowego
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do miski.Dodać do niego cząber, majeranek, zioła prowansalskie, kminek i gorczycę.Zalać całość olejem.Dokładnie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Odstawić go na bok na około 3 godziny.,Po tym czasie ułożyć w naczyniu do pieczenia.Podlać 1 szklanką bulionu.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 6