Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony karczek Celiny

Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pieczony karczek pomysłu Celiny.  Do wykonania tego przepisu oprócz mięsa potrzebujesz: czosnku, majeranku, kminku i ziół prowansalskich. 
 

Składniki:

  • 1 kg karczku wieprzowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżka gorczycy 
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • sól 
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do miski.
    Dodać do niego cząber, majeranek, zioła prowansalskie, kminek i gorczycę.
    Zalać całość olejem.
    Dokładnie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. 
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Odstawić go na bok na około 3 godziny.,
    Po tym czasie ułożyć w naczyniu do pieczenia.
    Podlać 1 szklanką bulionu.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *