Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z dyni Karoliny

Poznaj wyjątkowy smak zup-kremów. Znakomite przepisy. Krem z dyni Karoliny. Do jego wykonania potrzebujesz: dyni, bulionu, oliwy z oliwek, marchewki i ziemniaków. 
 

Składniki:

  • 600 g dyni
  • 3 szkl bulionu
  • 2 oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 2 marchewki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szkl śmietany
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebule drobno posiekać.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić razem do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Trzymać chwilę na ogniu po czym dodać obraną dynię pokrojoną w kostkę.
    Dodać jeszcze obranego ziemniaka pokrojonego na mniejsze kawałki i obraną marchewkę startą na tarce.
    Całość przesmażyć po czym zalać bulionem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia.
    Wlać śmietanę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *