Pyszne i sprawdzone przepisy tylko na pychotka.pl. Gotowane pulpeciki mielone. Aby je wykonać potrzebujesz: mięsa mielonego, bulionu warzywnego, czosnku, cebuli i jajka.
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 500 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso mielone przełożyć do dużej miski.Następnie obraną cebulę drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić razem do mięsa.Dodać jeszcze majeranek, ostrą paprykę i bułkę tartą.Wbić jeszcze jajko i całość dokładnie wyrobić na gładką, jednolitą masę.Gdyby wyszła za rzadka dodać jeszcze odrobinę bułki tartej.Następnie formować z niej pulpety.W garnku zagotować bulion, wrzucić do niego pulpety.Gotować je na małym ogniu około 20 minut.
Liczba porcji: 6