Kolejny przepis na pyszny, aksamitny krem. Tym razem papryka w roli głównej. Do jego wykonania potrzebujesz: papryki, cebuli, czosnku i bulionu.
Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 czerwone papryczki chilli
- 1 l bulionu
- sól
- pieprz
- grzanki do podania
Sposób wykonania:
-
Paprykę dokładnie umyć po czym wytrzeć ją do sucha.Ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.Piec do momentu, aż skórka zrobi się czarna.Wówczas wyjąć paprykę z piernika i włożyć do woreczka.Odczekać, aż ostygnie po czym zdjąć z niej przypaloną skórkę.Następnie pokroić ją na mniejsze kawałki.Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.Wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Lekko zeszklić po czym dodać paprykę.Zalać całość bulionem.Dodać jeszcze drobno posiekane papryczki chilii.Gotować na małym ogniu około 15 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z ognia.Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem posypać grzankami.
Liczba porcji: 5