Kolejna propozycja na znakomitą zupę. Tym razem groch w roli głównej. Czyli przepis na pyszną grochówkę, Lista zakupów: groch, marchewka, pietruszka i boczek.
Składniki:
- 50 g grochu łuskanego
- 150 g wędzonego boczku
- 1/4 korzenia selera
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 litry wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Groch zalać wodą i odstawić na całą noc.Następnego dnia wymienić wodę na świeżą.Dodać do grochu obraną marchewkę, pietruszkę, seler pokrojone w drobne kawałki.Wrzucić jeszcze listki laurowe oraz ziele angielskie.Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.W między czasie boczek pokroić w kostkę i stopić go na rozgrzanej patelni.Dodać do nich posiekaną cebulę oraz czosnek i razem przesmażyć.Gdy warzywa są już prawie miękkie dodać do nich boczek z cebulą i czosnkiem oraz obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.Trzymać jeszcze chwilę na ogniu, aby ziemniaki doszły.Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Liczba porcji: 5