Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na duszonego królika Bartka. Aby go wykonać będziesz potrzebować: nóg króliczych, czosnku, musztardy i rozmarynu.
Składniki:
- kilka króliczych nóg
- 2 łyżki masła
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina
- 400 ml kwaśnej śmietany (18%)
- świeży rozmaryn
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić.Następnie oprószyć go solą i przełożyć na patelnie z rozgrzanym masłem.Obsmażyć do delikatnie ze wszystkich stron po czym zdjąć z patelni.Wówczas na tą samą patelnie wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane szalotki.Lekko przesmażyć po czym ponownie włożyć królika.Dodać liść laurowy, rozmaryn oraz musztardę.Zalać całość winem i dusić na małym ogniu około 2 godzin.Po tym czasie dodać jeszcze śmietanę i pozostawić na ogniu ostanie 30 minut.
Liczba porcji: 3