Składniki:
- 50 dag pstrąga
- 20 dkg odwłoków krewetek
- 1 jajko
- 10 dag tartego żółtego sera
- 2 banany
- sok z cytryny
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Pstrąga sprawić, dokładnie wymyć, ugotować, usunąć skórę i ości. Dodać krewetki, pozostawiając kilkanaście do przybrania. Roztopić tłuszcz, wsypać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić mlekiem i mieszając zagotować, przestudzić, dodać roztarte żółtko i połowę ilości sera. Ubić sztywną pianę i dodać do sosu. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem. Posypać resztą utartego sera i położyć na wierzchu masło. Piec przez 15 min. w temp.