Wykonanie tego chłodnika jest dziecinnie proste. Aby go przygotować będziesz potrzebować: botwinki, rzodkiewki, ogórka i koperku.
Składniki:
- 750 ml jogurtu
- 1 pęczek botwinki
- 1 zielony ogórek
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
- jajka do podania
Sposób wykonania:
-
Botwinkę umyć i pokroić na mniejsze kawałki.Zalać ją ½ l wody i doprowadzić do wrzenia.Wówczas zestawić z ognia.Gdy ostygnie dodać do niej posiekany koperek oraz szczypiorek.Wrzucić startego na tarce ogórka i rzodkiewki.Całość zalać jogurtem.Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.Gotowy schłodzić w lodówce przez kilka godzin.Podawać razem z jajkiem ugotowanym na twardo oraz udekorowane plasterkami ogórka i rzodkiewki.
Liczba porcji: 4