Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik z botwinki Natalii

Wykonanie tego chłodnika jest dziecinnie proste. Aby go przygotować będziesz potrzebować: botwinki, rzodkiewki, ogórka i koperku. 
 

Składniki:

  • 750 ml jogurtu 
  • 1 pęczek botwinki 
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sok z ½ cytryny 
  • sól
  • pieprz
  • jajka do podania
 

Sposób wykonania:

  1. Botwinkę umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
    Zalać ją ½ l wody i doprowadzić do wrzenia.
    Wówczas zestawić  z ognia.
    Gdy ostygnie dodać do niej posiekany koperek oraz szczypiorek.
    Wrzucić startego na tarce ogórka i rzodkiewki.
    Całość zalać jogurtem.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Gotowy schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
    Podawać razem z jajkiem ugotowanym na twardo oraz udekorowane plasterkami ogórka i rzodkiewki.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *