Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik ogórkowo-koperkowy Marceliny

Na dworze coraz cieplej. Dlatego nie może zabraknąć na Twoim stole orzeźwiającego chłodnika. Do jego wykonania będziesz potrzebować: ogórków, koperku, szczypiorku, kefiru i jogurtu naturalnego. 
 

Składniki:

  • 400 ml kefiru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • 4-5 ogórków gruntowych
  • 6 rzodkiewek
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do miski przelać dobrze schłodzony kefir i jogurt naturalny.
    Dokładnie wymieszać.
    Następnie sałatę porwać na mniejsze kawałki.
    Ogórki obrać i pokroić w kostkę.
    Natomiast rzodkiewkę zetrzeć na tarce.
    Posiekać jeszcze koperek oraz szczypiorek.
    Wszystkie składniki wrzucić do miski z kefirem i jogurtem.
    Dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem dokładnie schłodzić w lodówce.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *