Kolejny przepis na znakomite, soczyste żeberka przepisu Marceliny. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: żeberek wieprzowych, tabasco, musztardy i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 łyżeczka tabasco
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Do tabasco dodać musztardę oraz oliwę z oliwek.Dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze słodką i ostra paprykę.Ponownie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Marynować około 2 godzin.Po tym czasie włożyć żeberka do rękawa do pieczenia.Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny.
Liczba porcji: 4