Poznaj sekret przepysznych przepisów na potrawy z wieprzowiny tylko na pychotka.pl . Mini szaszłyczki Maksa to nasza dzisiejsza propozycja. Do ich wykonania potrzebujesz: mięsa wieprzowego, rozmarynu, cebuli, miodu i kminku.
Składniki:
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek świeżego rozmarynu
- 2 cytryny
- 1 łyżka mielonego kminu
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Wieprzowinę dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Obraną cebulę pokroić w piórka.Dodać do niej rozmaryn oraz kminek.Zalać całość sokiem wyciśniętym z cytryn, oliwa z oliwek oraz miodem.Całość dokładnie wymieszać.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby mięso dokładnie przegryzło się z przyprawami.Zamarynowane mięso nabijać na patyczki od szaszłyków.Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 5