Jest to odpowiednie miejsce dla miłośników potraw z wieprzowiny. Wypróbuj nasze przepisy. Pieczona karkówka Eweliny. Lista zakupów: karkówka, majeranek, oliwa z oliwek i zioła prowansalskie.
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie umyć.Następnie oliwę z oliwek przelać do miski.Dodać do niej majeranek, zioła prowansalskie i ostrą paprykę.Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Gotową marynatą dokładnie natrzeć karkówkę.Marynować ją około 2 godzin.Po tym czasie wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 2 godzin.
Liczba porcji: 4