Składniki:
- 1 i 0.5 szklanki mąki
- 1 i 0.5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 masło lub margaryna
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka (białka ubić)
- 5 łyżek wody
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 8 jaj
- 40 dag cukru
- 1 kostka masła
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
Sposób przyrządzenia:
Masło roztopić z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i kakao. Gotować około 5 minut. Ostudzić. Odlać pół szklanki i zostawić na polanie ciasta. Do reszty gdy ostygnie dodać żółtka, proszek doi pieczenia, mąkę i ubitą pianę z jajek. Wlać do formy. Teraz zrobić masę serową: masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać jajka, ser i budynie. Dokładnie wymieszać. Tak powstałą masę wyłożyć łyżką na ciasto. Piec około godziny w temp. 200 stopni C. Wystudzone ciasto polać wcześniej odłożoną masą ze szklanki.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” agap