Przedstawiamy wiele ciekawych i pysznych przepisów na zupy-kremy. Dziś przepis na krem kukurydziany Pauliny. Lista zakupów: kukurydza, bulion warzywny, czosnek i ziemniak.
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- 3 szkl bulionu warzywnego
- 1 ziemniak
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obranego ziemniaka pokroić w kostkę.Wrzucić go do garnka i zalać bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości.W miedzy czasie obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.Wrzucić do rondelka z rozgrzanym olejem i przesmażyć.Wówczas dodać odsączoną kukurydze.Trzymać na ogniu około 10 minut po czym wrzucić zawartość rondelka do wywaru z ziemniakami.Gotować jakieś 5 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, dodać śmietanę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
Liczba porcji: 4