Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem ziemniaczany Pawła

Szybkie i oryginalne przepisy na zupy. Tym razem gęsty krem ziemniaczany przepisu Pawła. Do wykonani a tego przepisu potrzebujesz: ziemniaków, wędzonego boczku, marchewki, cebuli i czosnku.   
 

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki 
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Boczek pokroić w kostkę.
    Wrzucić do rozgrzanego rondelka i wytopić.
    Wówczas dodać obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Lekko przesmażyć po czym dodać obrane ziemniaki i marchewkę pokrojone w plastry.
    Jeszcze chwilę trzymać na ogniu po czym zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia.
    Dodać śmietankę kremówkę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić do smaku solą, pieprze, słodką oraz ostra papryką.
    Przed podaniem udekorować natką pietruszki. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *