Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem marchewkowy Łucji

Przepis dla miłośników gęstych zup. Tym razem marchewka w roli głównej. Do wykonania przepisu potrzebujesz: marchewki, cebuli, czosnku i bulionu. 
 

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 1 litr bulionu 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać i wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Gdy lekko się przesmażyć dodać obraną marchewkę pokrojoną na plasterki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. 
    Trzymać chwilę na ogniu po czym zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości marchewki.
    Wówczas dodać pastę curry, masło, cukier i paprykę.
    Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Na koniec doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem podgrzać na małym ogniu.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *