Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone udka z kurczaka Marty

Pyszności na rodzinne spotkania. Tym razem przepis na pieczone udka z kurczaka pomysłu Marty. Lista zakupów: udka z kurczaka, miód, czosnek, cebula i majonez. 
 

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek 
  • sok z ½  cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 cebule 
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Udka z kurczaka dokładnie wymieszać.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek, miód oraz sok z cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze majonez oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wrzucić obrana cebulę drobno posiekaną oraz bazylię i słodką paprykę.
    Ponownie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć udka z kurczaka.
    Wstawić je do lodówki na co najmniej 3 godziny.
    Po tym czasie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *