Składniki:
- 4 filety śledziowe
- ½ jabłka
- 1 szalotka
- 1 korniszon
- 200 ml śmietany 12%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- koperek

Sposób wykonania:
-
Filety śledziowe przełożyć do miseczki.Zalać je wodą i odstawić na 30 minut.Po tym czasie je odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.Następie obrane jabłko pokroić w drobną kostkę, usuwając przy tym gniazdo nasienne.Korniszony również pokroić w kosteczkę, a szalotkę posiekać.Wszystkie składniki oprócz śledzia wymieszać ze sobą.Dodać jeszcze śmietanę, sok z cytryny oraz cukier puder.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Na koniec dodać kawałki śledzia.Delikatnie przemieszać i udekorować koperkiem.
Liczba porcji: 4