Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w śmietanie Uli

A teraz przepis na pyszne śledzie w śmietanie. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: filetów śledziowych, szalotki, jabłka i korniszonów. 
 

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • ½ jabłka
  • 1 szalotka
  • 1 korniszon
  • 200 ml śmietany  12%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Sposób wykonania:

  1. Filety śledziowe przełożyć do miseczki.
    Zalać je wodą i odstawić na 30 minut.
    Po tym czasie je odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
    Następie obrane jabłko pokroić w drobną kostkę, usuwając przy tym gniazdo nasienne.
    Korniszony również pokroić w kosteczkę, a szalotkę posiekać.
    Wszystkie składniki oprócz śledzia wymieszać ze sobą.
    Dodać jeszcze śmietanę, sok z cytryny oraz cukier puder.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Na koniec dodać kawałki śledzia.
    Delikatnie przemieszać i udekorować koperkiem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *