Znakomite przepisy na zupy/kremy. Musisz je wypróbować. Dziś przepis na krem jarzynowy Łucji. Przepis zawiera: marchewkę, pietruszkę, kapustę oraz brukselkę.
Składniki:
- skladniki zamien
- skladniki zamien
- 2 l bulionu
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 5 brukselek
- 1 pietruszka
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka lubczyku suszonego
- kawałek świeżej kapusty białej
- 50 ml śmietany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obrane marchewki pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka.Dodać do niej brukselkę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę.Pietruszkę i ziemniaki również obrać, pokroić i wrzucić do reszty składników.Dodać jeszcze liście białej kapusty.Całość zalać bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Wlać śmietanę i całość zmiksować na gładki krem.Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem podgrzać.
Liczba porcji: 4