Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym Aliny

Soczysta pierś z kurczaka w pysznym sosie pieczarkowym. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: piersi z kurczaka, pieczarek, czosnku i śmietany. 
 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka 
  • 300 g pieczarek
  • ½  szkl gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz
  • pęczek natki pietruszki
 

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić po czym oprószyć ją solą oraz pieprzem.
    Ułożyć je na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek i masłem .
    Lekko podsmażyć z obu stron.
    Wówczas filet z kurczaka odłożyć na bok a na tą samą patelnię wrzucić obrane pieczarki pokrojone na plasterki oraz posiekaną cebulę.
    Całość przesmażyć i ponownie włożyć mięso.
    Podlać całość śmietaną i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Gotowy filet ułożyć na talerzu, polać obficie sosem pieczarkowym i posypać posiekaną natką pietruszki.
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *