Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cebulowa konfitura Jadzi

Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: warzywa. Tym razem cebula w roli głównej czyli pyszna cebulowa konfitura. Do jej wykonania potrzebujesz: czerwonej cebuli, miodu, czosnku u octu balsamicznego. 
 

Składniki:

  • ½  kg czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki miodu
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • ½ łyżki tymianku
  • ½ łyżki rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać oliwę z oliwek tak aby przykryła całe dno.
    Obraną cebulę pokroić w piórka.
    Wrzucić ją na rozgrzaną oliwę.
    Trzymać na ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę. 
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać chwilę na ogniu.
    Następnie dodać miód oraz ocet balsamiczny.
    Ponownie wymieszać i trzymać ostanie 5 minut często mieszając.
    Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. 
    Powstałą konfiturę przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *