Pyszny domowy budyń czekoladowy, bez chemii i konserwantów. Do jego wykonania potrzebujesz: kakao, mleka, masła, odrobiny cukru i mąki.
Składniki:
- kilka truskawek
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 1 ½ łyżki gorzkiego kakao
- 250 ml mleka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka masła
Sposób wykonania:
-
Do rondelka wlać mleko.Wsypać cukier oraz cukier waniliowy.Następnie wsypać mąkę kukurydzianą i kakao.Całość mieszając podgrzewać na małym ogniu.Gotować do momentu, aż budyń zacznie gęstnieć.Wówczas zdjąć rondelek z ognia.Dodać do niego masło i energicznie wymieszać.’Następnie truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.Część ułożyć na dnie pucharków.Zalać je budyniem.Wierzch również udekorować truskawkami.Budyń można podawać na zimno lub gorąco.
Liczba porcji: 4