Wypróbuj nasz przepis na znakomity świąteczny żurek. Idealny na stół Wigilijny. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: wywaru warzywnego, zakwasu, czosnku i suszonych grzybów.
Składniki:
- 2 l wywaru warzywnego
- 350 ml zakwasu na żur
- 2 garści suszonych grzybów
- 8 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- ½ szkl słodkiej śmietany 18%
- 2 łyżki majeranku
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Do garnka wlać wywar.Dodać do niego obrany czosnek, obraną cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz grzyby.Wrzucić jeszcze listki laurowe i ziele angielskie.Trzymać na małym ogniu około 20 minut.Po tym czasie wlać zakwas.Dokładnie wymieszać i dodać śmietanę.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.Na koniec dodać jeszcze majeranek.
Liczba porcji: 4