Przepięknie pachnące korzenne jabłka. Idealnie nadadzą się na świąteczny stół. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: jabłek, płatków migdałowych, goździków i przyprawy korzennej.
Składniki:
- 4 jabłka
- 50 g masła niesolonego
- 50 g płatków migdałowych
- 2 goździki
- 100 g cukru
- 75 g rodzynek
- przyprawa korzenna
- 2 łyżki brandy
- sok z ½ cytryny
- sok z ½ pomarańczy
Sposób wykonania:
-
Jabłka dokładnie umyć.Ściąć z nich czubki i delikatnie wydrążyć miąższ.Usunąć gniazda nasienne a do miąższu dodać płatki migdałowe, goździki oraz rodzynki.Następnie wlać jeszcze brany oraz sok z cytryny i pomarańczy.Dodać masło i całość dokładnie wymieszać.Powstałym nadzieniem wypełnić wnętrza jabłek.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 30 minut.
Liczba porcji: 4