Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna rybka z rodzynkami Michała

 
Święta coraz bliżej, więc nie może zabraknąć przepisu na rybę. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: filetów rybnych, rodzynek, cytryny i jajek. 
 

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tara
  • ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
 

 Marynata:

  • 1 garść rodzynek
  • 1 szkl octu
  • 1 i 3/4 szkl wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1 cebula 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy

Sposób wykonania:

  1. Rybę dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie skropić ją sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.
    Wówczas obtoczyć ją lekko w mące, potem w roztrzepanych jajkach a na koniec w bułce tartej.
    Kłaść na patelnie z rozgrzanym olejem i smażyć na złoto z obu stron. 
    W między czasie do rondelka wlać ocet oraz wodę.
    Dodać obraną cebule pokrojoną w krążki, ziele angielskie i listek laurowy.
    Wrzucić jeszcze rodzynki i całość przemieszać.
    Na koniec dodać jeszcze sól, pieprz i cukier do smaku.
    Tak przygotowaną marynatę postawić na małym ogniu i zagotować.
    Wówczas zdjąć ją z ognia do ostygnięcia.
    Gotową rybę przełożyć do naczynia i zalać ją marynatą.
    Szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na 2 dni. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *