Kolejny przepis na znakomity krem. Tym razem szpinak w roli głównej. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: szpinaku, ziemniaków, bulionu, jogurtu i czosnku.
Składniki:
- 200 g szpinaku w brykiecie
- 2 ziemniaki
- 1 l bulionu
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę i czosnek posiekać i wrzucić do rondelka razem z rozgrzanym olejem.Lekko przesmażyć i dodać szpinak.Gdy zmięknie zalać całość bulionem.Wrzucić obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.Gotować, aż ziemniaki zmiękną.Wówczas zdjąć rondelek z ognia i całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.Na koniec dodać jeszcze jogurt grecki.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4