Klasyczny przepis na makaron penne z sosem pomidorowym. Aby go wykonać potrzebujesz: makaronu penne, przecieru pomidorowego, czosnku i cebuli.
Składniki:
- ½ op makaronu penne
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Makaron ugotować najlepiej według opisu na opakowaniu.W między czasie obraną cebule i czosnek drobno posiekać.Wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Lekko przesmażyć po czym dodać przecier pomidorowy.Wlać jeszcze wino i trzymać na ogniu, aż sos zgęstniej.Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.Gotowy makaron odcedzić i wymieszać razem z sosem.Przed podaniem oprószyć suszoną bazylią.
Liczba porcji: 4