Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki ziemniaczane Mateusza

Dziś przepis na mocno chrupiące placki ziemniaczane. Do ich wykonania potrzebujesz: ziemniaków, cebuli, czosnku, jajek i mąki. 
 

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
 

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obrać po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Następnie obraną cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do ziemniaków.
    Wbić jeszcze jajko i wsypać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Gdyby ciasto wyszło zbyt rzadkie dodać jeszcze odrobinę mąki.
    Z powstałego ciasta smażyć placuszki na patelni z rozgrzanym olejem.
    Z obu stron na złoty kolor. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *