Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś norweski z sosem Tariyaki

Składniki:

    • 1 kg filetów z łososia
    • 5 łyżek sosu Tariyaki
    • 1 łyżka oleju
    • 1 łyżeczka miodu
    • 2 łyżki wody
    • 2 łyżki pociętego w zapałkę imbiru
    • 2 łyżki pociętej w zapałkę czerwonej papryki
    • ½ ogórka
    • 5 pomidorków koktajlowych
    • 1 łyżka prażonego sezamu
    • kilka plastrów czerwonej cebuli
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Filet z łososia umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć rybę po 4 minuty z każdej strony, odstawić w ciepłe miejsce. W rondlu podgrzać sos Tariyaki, miód, wodę, mieszając powoli gotować aż zacznie karmelizować. Ogórka obrać, za pomocą obieraczki do warzyw pokroić w cieniutkie paski. Ogórka, imbir i paprykę zalać w misce wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić obsączyć. Ułożyć na półmisku w kopczyki, obok położyć porcję ryby, polać przygotowanym sosem i obsypać ziarnami sezamu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *