Pyszna rybka, prosto z grilla, czyli nasz pomysł na grillowane dzwonka z łososia Marcela. Aby je przygotować będziesz potrzebować oprócz łososia: czosnku, bazylii, oliwy z oliwek i soku z cytryny.
Składniki:
- 2 dzwonka z łososia
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- ½ łyżeczki suszonej papryki łagodnej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Rybę delikatnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do miseczki.Dodać do niego oliwę z oliwek, sok z cytryny, bazylię oraz paprykę.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć dzwonka.Odłożyć na co najmniej 1 godzinę.Po tym czasie kłaść dzwonka na rozgrzanym ruszcie i grillować z obu stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 2