Odkryj najlepszy zbiór przepisów na potrawy z wieprzowiny. Tym razem przepis na wieprzowinę na patyku przepisu Marty. Lista zakupów: łopatka wieprzowa, czosnek, ketchup oraz musztarda.
Składniki:
- 600 g łopatki wieprzowej
- 3 łyżki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki czerwonej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze porcję.Następnie do miseczki przelać musztardę.Dodać ketchup i oliwę z oliwek.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodać jeszcze mieloną paprykę, sól oraz pieprz do smaku.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić na całą noc do lodówki.Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki i odsączyć z nadmiaru marynaty.Nabijać na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4