Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na pyszne wieprzowe szaszłyki. Lista zakupów: wieprzowina, musztarda, ketchup, czosnek.
Składniki:
- ½ kg wieprzowiny
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Wieprzowinę dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie pokroić je na mniejsze kawałki.Do miseczki przelać musztardę oraz ketchup.Wymieszać i dodać jeszcze oliwę z oliwek oraz ocet winny.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do marynaty.Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Marynować przez kilak godzin.Po tym czasie odsączyć mięso z marynaty i nabija c na patyczki od szaszłyków.Ułożyć na blasze do pieczenia.Wokół ułożyć pokrojone pomidorki oraz paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pokrojoną w kostkę.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 4