Idealny dla ochłody w upalne dni. Czyli przepis na sorbet truskawkowy. Do jego wykonania potrzebujesz: truskawek, cukru, wody i soku z cytryny.
Składniki:
- 500 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
- sok z cytryny
Sposób wykonania:
-
Truskawki dokładnie oczyścić, odrywając zielone szypułki.Pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera.Dokładnie je zmiksować po czym przetrzeć przez sito.Natomiast do rondelka wlać wodę i dodać cukier.Mieszając zagotować po czym odstawić do ostygnięcia i przełożyć do truskawek.Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.Po 30 minutach dodać białka ubitą na sztywną pianę z dodatkiem soku z cytryny.Gotową masę sorbetową przełożyć do pojemnika, w którym będzie się mroził.Wstawić do zamrażalki i po 1 godzinie wyjmować i miksować i tą czynność powtórzyć kilka razy.
Liczba porcji: 4