Ciekawe pomysły na przygotowanie karczochów. Tym razem pieczone karczochy przepisu Marka. Do przygotowania tego przepisu oprócz karczochów potrzebujesz: musztardy, czosnku, oliwy z oliwek i soku z cytryny.
Składniki:
- 7 karczochów
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szkl oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Karczochy dokładnie oczyścić.Oderwać zewnętrzne zdrewniałe liście oraz odciąć łodygi.Przełożyć je do naczynia żaroodpornego.Natomiast musztardę wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz obrany czosnek drobno posiekany.Całość wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą zalać karczochy.Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.Piec około 40-45 minut.
Liczba porcji: 4