Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone karczochy Marka

Ciekawe pomysły na przygotowanie karczochów. Tym razem pieczone karczochy przepisu Marka. Do przygotowania tego przepisu oprócz karczochów potrzebujesz: musztardy, czosnku, oliwy z oliwek i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • 7 karczochów
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Karczochy dokładnie oczyścić.
    Oderwać zewnętrzne zdrewniałe liście oraz odciąć łodygi.
    Przełożyć je do naczynia żaroodpornego. 
    Natomiast musztardę wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
    Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz obrany czosnek drobno posiekany.
    Całość wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą zalać karczochy.
    Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
    Piec około 40-45 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *