Wyszukaj swój ulubiony przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Tapenada przepisu Ewy. Aby ją przygotować potrzebujesz: zielonych oliwek, kaparów, czosnku i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 100 g zielonych oliwek
- 1 łyżeczka kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- kilka listków bazylii
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Do blendera wrzucić zielone oliwki.Dodać do nich obrane ząbki czosnku oraz kapary.Wrzucić jeszcze liski bazylii oraz natkę pietruszki.Polać całość oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty.Doprawić ją do smaku pieprzem.Gdyby pasta wyszła za gęsta dodać do niej jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.
Liczba porcji: 4