Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pomidorowa Martyny

Nie wiesz co przygotować na obiad? Przygotuj klasyczną zupę pomidorową. Na pewno zasmakuje wszystkim domownikom. Lista zakupów: pomidory, cebula, czosnek, oliwa z oliwek. 
 

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 l bulionu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • pieprz
  • szczypior do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. 
    Następnie obraną cebulę drobno posiekać.
    Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z cebulą wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą.
    Lekko przesmażyć po czym dodać pomidory.
    Trzymać na ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie zalać całość bulionem.
    Gotować około 15 minut.
    Po tym czasie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *