Tysiące sprawdzonych przepisów. Wypróbuj dziś z nami przepis na pyszny ryż z chrupiącymi krewetkami. Do wykonania przepisu potrzebujesz: krewetek, ryżu, czosnku, bazylii i białego wina.
Składniki:
- 20 szt krewetek
- 100 g ryżu
- 100 ml białego wina
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- spora garść bazylii
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem.Gdy lekko się przesmażyć dodać krewetki.Trzymać na ogniu około 3 minut.Po tym czasie zalać je winem i gotować do momentu, aż wino odpruje.Natomiast obraną cebulę posiekać i wrzucić do garnka.Dodać ryż i zalać wodą, tak aby ryż był cały nią przykryty.Gotować pod przykryciem do miękkości.Wówczas przełożyć go do krewetek.Całość wymieszać.Dodać jeszcze posiekaną bazylię oraz starty parmezan.Przemieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4