Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalmary w cieście naleśnikowym

Przepisy na owoce morza warte spróbowania. Dziś przepis na kalmary w cieście naleśnikowym. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: kalmarów, jajek, maki pszennej oraz soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • ½ kg kalmarów
  • 1 cytryna 
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody
  • sól 
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Kalmary dokładnie oczyścić i pokroić na pojedyncze pierścienie.
    Następnie skropić je sokiem wyciśniętym z cytryny. 
    Następnie do miseczki wbić jajka.
    Dodać do nich wodę oraz mąkę.
    Całość dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki z mąki.
    Doprawić do smaku solą.
    W powstałym cieście zanurzać kalmary.
    Wrzucać je na patelnie z rozgrzanym olejem.
    Smażyć do momentu, aż panierka ładnie się zarumieni. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *