Przepisy na owoce morza warte spróbowania. Dziś przepis na kalmary w cieście naleśnikowym. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: kalmarów, jajek, maki pszennej oraz soku z cytryny.
Składniki:
- ½ kg kalmarów
- 1 cytryna
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki wody
- sól
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Kalmary dokładnie oczyścić i pokroić na pojedyncze pierścienie.Następnie skropić je sokiem wyciśniętym z cytryny.Następnie do miseczki wbić jajka.Dodać do nich wodę oraz mąkę.Całość dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki z mąki.Doprawić do smaku solą.W powstałym cieście zanurzać kalmary.Wrzucać je na patelnie z rozgrzanym olejem.Smażyć do momentu, aż panierka ładnie się zarumieni.
Liczba porcji: 4