Gotuj razem z pychotką. pl. setki wyśmienitych przepisów na potrawy z kurczaka. Tym razem przepis na mocno chrupiące pałki z kurczaka. Przepis zawiera: pałki z kurczaka, czosnek, miód, chilii, kminek i curry.
Składniki:
- 6 pałek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- łyżka miodu
- ½ łyżeczki chilli
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki curry
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Dodać do niego olej oraz miód.Przemieszać po czym dodać chilii, kminek i curry.Ponownie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z marynatą.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby kurczak ładnie się zarumienił i stał się chrupki.Można go również przewrócić, aby równomiernie się opiekł.
Liczba porcji: 4