Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mocno chrupiące pałki z kurczaka

Gotuj razem z pychotką. pl. setki wyśmienitych przepisów na potrawy z kurczaka. Tym razem przepis na mocno chrupiące pałki z kurczaka. Przepis zawiera: pałki z kurczaka, czosnek, miód, chilii, kminek i curry.  
 

Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka miodu
  • ½  łyżeczki chilli
  • ½  łyżeczki kminku
  • ½  łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Dodać do niego olej oraz miód.
    Przemieszać po czym dodać chilii, kminek i curry.
    Ponownie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin. 
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z marynatą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
    Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby kurczak ładnie się zarumienił i stał się chrupki.
    Można go również przewrócić, aby równomiernie się opiekł. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *