Przez żołądek do serca. Pyszne naleśniki z jagodami przepisu Danuty. Aby je przygotować potrzebujesz: mąki, jajek, mleka oraz jagód.
Składniki:
- 1 szkl jagód
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 125 g mąki pszennej
- 15 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 ml śmietany kremówki
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Do miski wbić jajka.Wlać do nich mleko i razem roztrzepać.Wówczas wsypać mąkę przesianą z solą.Wlać jeszcze śmietankę i wsypać cukier puder.Całość dokładnie wymieszać na gładki, jednolite ciasto.Gdyby pokazało się, że ciasto jest zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę maki, a gdy za gęste, trochę mleka.Z powstałego ciasta smażyć naleśniki na silnie rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.Z obu stron na złoty kolor.Na gotowych naleśnikach rozłożyć jagody.Zwinąć w kopertę i przed podaniem posypać jeszcze cukrem pudrem.
Liczba porcji: 4